fbpx

Mind a(z) 8 találat megjelenítve

A Kinesiotape módszer alapötletét a japán Kenzo Kase dolgozta ki a hetvenes években. Kórházi tapasztalataiból felismerte, hogy sok fájdalom az izmokat és az ízületeket körülvevő szövetek működési zavaraiból és ezen zavarok összjátékából ered.
E felismerés tudatában fejlesztette ki Kenzo Kase a Kinesiotape módszer alapelveit, melynek célja, hogy a test öngyógyító mechanizmusát támogassa a zavart területeken.

Olvasson róla bővebben

Kutatások és hosszantartó kísérletek után kifejlesztett egy speciális, az ő terápiás gondolataihoz igazodó kinesio tape szalagot. A szalagok elasztikus tulajdonságai lehetővé teszik az izomműködés normalizálását, az akrilragasztó csak a legritkább esetben okoz bőrirritációt. A technika alapvető lényege, hogy a felragasztott szalag megemeli a bőrt az alatta lévő izomtól.
A megemelés következtében fokozódik a nyirokképződés a kutis-subkutis területén lévő nyirok-kapillárisaiban. Ezáltal a nyirokfolyadék egyszerűbben tud a nyirokrendszerbe visszajutni, csökken a nyomás a szövetközti térben. Így csökken a bőr receptorok ingerlése és a gyulladást fenntartó fájdalom csökkenésével megszakad egy ördögi kör, s a gyógyulás organizációs szakasza hamarabb elindulhat.

A Kinesio szalag (tapasz) használata csökkenti izmok és az izületek terhelését, igénybevételét, segíti az izommunkát és az izmok működést, továbbá javítja a nyirokáramlást. A Kinesio-tapet izomfájdalmak, húzódások, rándulások, hátfájás, derékfájás, ízületi és porckorong-problémák, izom-rendellenességek, sportsérülések, illetve lymphoedema kezelésre lehet használni.

A Kinesio-taping alapvető funkciói és hatásai

Az izomműködés javítása
Keringési zavarok javítása
Fájdalomcsillapítás
Izületi funkciók támogatása

1) Az izomzat túlterhelése esetén az izom kötőszöveti részében repedések keletkezhetnek. Ezáltal a kiáramló folyadék az intersticiális térben nyomásnövekedést idéz elő, ez ingerli a nyomás- és fájdalomszenzorokat. Ennek következményei a fájdalom, a merevség, a duzzanatok, a tónusnövekedés és a tónusváltozás, amelyek a mozgatórendszer leggyakoribb panaszai. Ezentúl létrejöhet pl. az izomzat műtét utáni nemcsak hypertoniája, hanem hipotoniája. Az izomzat mindkét esetben kezelhető kinesio-taping módszerrel és az izomműködés javul.

2) A gyulladások gyakran a test reakciói a szövetek sérüléseire. A kiáramló folyadék a sérült területen a duzzanat gyulladásához és a bőr és az izomzat között nyomásnövekedéshez vezet. A nyirokáramlásban zavar keletkezik, illetve stagnál. Az elasztikustape ezen a területen meg tudja emelni a bőrt, növeli a teret, és ezáltal csökkenti a nyomást és a nyirokkeringés javulását eredményezi.

3) Mivel a szalagok rátapadnak a bőrre, és a kifejtett testmozgás hatására a szalag által kifejtett mechanikus elmozdítás a bőrben lévő mechanoreceptorok ingerlését eredményezi. A Melzak és Wall által kidolgozott „Gate-Control” elve alapján ez közvetlen spinális síkon a fájdalom tompulásához vezet.
A mechanoreceptorok gerincvelőbe vezető afferens idegei aktivizálják az agytörzsben lévő gátló szûrô sejteket és ezáltal csökkentik a fájdalomérzékelés erősségét a nagyagyban.

4) Az ízületek működését különféle kinesio-tapevel lehet segíteni. Az izomtónus befolyásolása az egyenlőtlen súlyeloszlást korrigálja és ez egyensúlyt teremt az izomcsoportokban. A propriocepció stimulálásával jobb mozgásérzés érhető el. A funkcionális és mechanikus korrekciós ragasztási technikák éppúgy, mint a passzív segítség, az ízületek működésének javulását eredményezik, fájdalomtompuláshoz vezetnek és ezáltal a gyógyulási folyamat lerövidül.

Anyag összetétel:
Pamut 72%, 3% spandex, akril polimer 10%-, etil-acetát 15%.

KINEZIOLÓGIAI SZALAGOK - KIEGÉSZÍTŐK

AkuTape ragasztószalag

2 500 Ft

KINEZIOLÓGIAI SZALAGOK - KIEGÉSZÍTŐK

Spirál tapasz (cross tape)

2 800 Ft

KINEZIOLÓGIAI SZALAGOK - KIEGÉSZÍTŐK

Tape ragasztó spray – BSN Tensospray

5 200 Ft

KINEZIOLÓGIAI SZALAGOK - KIEGÉSZÍTŐK

Tape vágó olló titánium bevonattal

4 800 Ft

KINEZIOLÓGIAI SZALAGOK - KIEGÉSZÍTŐK

Tmax kineziológiai szalag

2 600 Ft

KINEZIOLÓGIAI SZALAGOK - KIEGÉSZÍTŐK

Tmax kineziológiai szalag – mintás – koponya

2 900 Ft

KINEZIOLÓGIAI SZALAGOK - KIEGÉSZÍTŐK

Tmax kineziológiai szalag – mintás – panda

2 900 Ft

KINEZIOLÓGIAI SZALAGOK - KIEGÉSZÍTŐK

Tmax kineziológiai szalag – mintás – tatoo

2 900 Ft